Bonusopdracht Pathologie 2

Bonusopdracht Pathologie 2

Published on 26 January 2023
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
ES
Transcript
00:00
Artrose is een reumatische aandoening die best vaak voorkomt. Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben last van Artrose (slijtage van de gewrichten) Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim Bewegen helpt tegen de pijn.
00:00
Wat is Artrose / hoe vaak komt Artrose voor
00:05
Bij beginnende artrose is vooral het bewegen van een gewricht pijnlijk. In een later stadium zijn gewrichten vaak stijver en ontstaat er ook pijn in rust Artrose kan verschillende klachten geven, zoals: pijn tijdens beweging stijfheid krakend geluid/gevoel bewegingsbeperking standsverandering vochtophoping (hydrops) in het gewricht
00:05
Verschijnselen/Symptomen
00:10
Onderzoeken De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten en verschijnselen Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen Op een röntgenfoto is kraakbeen niet te zien Een foto laat wel zien hoe groot de afstand is tussen de botdelen Als die te dicht bij elkaar liggen, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Ook is te zien of er ‘osteofyten’ zijn. Dit zijn bot uitsteeksels die kunnen ontstaan als reactie op de artrose.
00:15
Een genezing voor artrose bestaat (nog) niet. De behandeling gericht op het verlichten van pijn en het behouden van functie. Dit kan door middel van diverse niet-operatieve behandelmethoden. Indien dit niet voldoende resultaat oplevert kan er besloten worden het gewricht te vervangen door een prothese.
00:15
00:15
Behandelingen
00:21
Het is niet goed te zeggen hoe de aandoening zich bij u zal ontwikkelen. klachten worden langzaam erger in het algemeen wisselen perioden van meer klachten af met rustigere perioden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat artrose in de handen en knieën vaak te maken heeft met overgewicht. Afvallen, regelmatig bewegen en spierversterkende oefeningen Voorlichting over artrose en begeleiden u bij en adviseren u over uw leefstijl. Daarnaast gaan we samen met u na welke (combinatie van) medicijnen het beste voor u werken (werkt) om de pijn te verminderen. Vaak verwijzen we u door naar de fysio- of ergotherapeut en diëtist.
00:21
Prognose
00:27
Eda Sariguney Studentnummer:500857123 Datum: 26 januari 2023