Οι θεοί του Ολύμπου

Οι θεοί του Ολύμπου

Published on 22 May 2023
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Transcript
00:00
Οι θεοί του Ολύμπου
00:03
Ψηλά στον Όλυµπο κατοικούσαν οι δώδεκα αθάνατοι θεοί σ’ ένα λαµπρό παλάτι.
00:08
Έπιναν νέκταρ κι έτρωγαν αµβροσία. Από εκεί ψηλά κυβερνούσαν τους ανθρώπους.
00:13
Ο Δίας ή Ζευς ήταν αρχηγός των θεών και των ανθρώπων.Ήταν θεός του ουρανού, που µάζευε τα σύννεφα κι έστελνε τη βροχή στη γη. Κρατούσε αστροπελέκια και τα έριχνε, όταν ήταν θυµωµένος. Λεγό- ταν και Ξένιος Ζευς, γιατί προστάτευε τους ξένους.
00:29
Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας. Είχε ένα λαµπρό παλάτι στο βυθό και ζούσε εκεί µε τη γυναίκα του, την Αµφιτρίτη. Όταν θύµωνε, χτυπούσε µε τη φοβερή του τρίαινα τη θάλασσα και σήκωνε κύµατα θεόρατα.
00:43
Ο Απόλλωνας ήταν θεός της µουσικής, της µαντικής και του φωτός. Γεννήθηκε µαζί µε την αδερφή του την Άρτεµη στη ∆ήλο κάτω από ένα φοίνικα. Εκεί είχε καταφύγει η µητέρα τους, η Λητώ, κυνηγηµένη από τη ζηλιάρα Ήρα.
00:57
Ο Ήφαιστος ήταν θεός της φωτιάς και των µετάλλων. Σε µια σπηλιά στον Όλυµπο είχε το εργαστήρι του, όπου έλιωνε τα µέταλλα κι έφτιαχνε πράγµατα περίτεχνα. Ήταν κουτσός, γιατί κάποτε ο ∆ίας θύµωσε και τον πέταξε απ’ την κορφή του Ολύµπου στη Λήµνο κι έτσι χτύπησε το πόδι του.
01:17
Ο Ερµής ήταν ο ταχυδρόµος των θεών. Φορούσε φτερωτά σανδάλια, που τον έφερναν πάνω από στεριές και θάλασσες, για να µεταφέρει τις παραγγελίες του ∆ία. Ήταν και θεός του εµπορίου. Αυτός συνόδευε και τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσµο.
01:33
Ο Άρης ήταν θεός του πολέµου και του µίσους. Φορούσε πάντα πανοπλία, κρατούσε όπλα και του άρεσε να σκορπά τον τρόµο στους ανθρώπους.
01:43
Υπήρχαν κι άλλοι πολλοί θεοί όπως ο Πλούτωνας, ο θεός των νεκρών και του κάτω κόσµου. Ζούσε στον Άδη µε την Περσεφόνη, τη γυναίκα του
01:51
Ο Διόνυσος, που ήταν θεός του αµπελιού και του κρασιού και του άρεσαν τα γλέντια και οι γιορτές, και πολλοί άλλοι.