O scrisoare pierdută

O scrisoare pierdută

Published on 6 April 2020

Best project ever made .

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Transcript
00:00
O scrisoare pierdută
00:05
Ion Luca Caragiale
00:05
A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Este unul dintre marii patruclasici ai României, dar comedia "O scrisoare pierdută" prezintă aspecteveridice din secolul al XIX-lea, fiind o sinteză între realismul critic,clasicism și modernism.
00:10
Acțiunea se petrece în "capitalaunui județ de munte, în zilele noastre".
00:20
Personaje
00:21
Zoe Trahanache este personajul principal feminin, individual, negativ,cu puterea de a reprezenta un tip, anume tipul cochetei sau adulterinei,ca de altfel toate personajele comediei. Fără slăbiciune si sentimenta-lism inutil, cu o personalitate puternică, acest personaj stă mereu încentrul conflictului. Ea constituie un personaj dual: pe de o parte, tipulde "femeie-bărbat", iar pe de altă parte, imaginea confecționată pentru lumea provinciei, în care trăiește o Zoe onorabilă.
00:21
Zoe Trahanache
00:41
Zaharia Trahanache
00:42
Zaharia Trahanache, "vulnerabilul" președinte al partidului și al mai multor "comitete și comiții"este tipul încornoratului. Încet și greoi, se ascunde sub masca bonomiei și îi învață pe toți la calm și răbdare ("Ai puțintică răbdare"), dar în fond el câștigă timp pentru a-și hotărîatitudinea. Șiret și vanitos, el apare în viața politică drept "vulnerabilul" și "onorabilul", iarîn familie este "neică Zaharia".
01:00
Ștefan Tipătescu este junele-prim care, deși nu se mai află la prima tinerețe, se pretează la aventuri galante și întreține relații amoroasecu Zoe. Îi propune lui Cațavencu fel de fel de funcții în schimbul scri-sorii, ba chiar și o moșie, ca și când județul i-ar aparține. Închide ochii la afacerile polițaiului Pristanda, căci știe că se poate folosi deel. Tipătescu este prin excelență tipul omului puternic, al cuceritorului,de care oamenii se tem sau îl invidiază.
01:00
Ștefan Tipătescu
01:20
Proiect realizat de: Carboveanu DavidProfesor coordonator: Dediu Mihaela