Beursnotering Gentse start-up Moovly dé kans op doorbraak


03 June 2016
Wim De Preter

Als start-up met nog geen miljoen euro omzet naar de beurs gaan, het is nooit gezien in ons land. Maar voor het Gentse Moovly is het dé kans om snel internationaal te groeien.

Dankzij het internet is het voor bedrijven nooit eenvoudiger geweest om hun software en diensten wereldwijd aan te bieden. De echte moeilijkheid is om op te vallen in het enorme aanbod. Daarvoor zetten bedrijven steeds vaker animatie- en videofilmpjes in. In hooguit een paar minuutjes vertellen die de bezoeker wat het bedrijf doet, hoe zijn product werkt en hoe de gebruiker daarbij wint.

Het Gentse Moovly biedt online software aan waarmee bedrijven zelf zulke videootjes in elkaar kunnen knutselen. Het bedrijf begon negen jaar geleden als digitaal agentschap dat videoproducties maakte in opdracht van klanten. ‘Zo’n vijf jaar geleden begonnen we steeds meer vraag te krijgen van kmo’s met kleine budgetten. Toen hebben we beslist op die trend in te spelen door onze software in een onlinemodel aan te bieden’, zegt medeoprichter en CEO Brendon Grunewald.

Het onlineplatform werd in oktober 2013 gelanceerd en telt al bijna 800.000 gebruikers, een aantal dat maandelijks nog met 8 procent toeneemt. De meesten gebruiken weliswaar de gratis basisversie van Moovly, maar ook die gratis gebruikers zijn interessant, zegt Grunewald. ‘Als ze hun creatie online delen, maken ze reclame voor ons platform via een watermerk of een advertentie die erin verwerkt zit. Ze kunnen die ook laten verwijderen, maar dan betalen ze 5 à 10 dollar. Dat systeem brengt veel nieuwe gebruikers aan. Wij hebben nooit in online advertentie geïnvesteerd.’

De betalende klanten van Moovly zijn zowel kmo’s als grote bedrijven en multinationals, die de video’s onder meer gebruiken als marketingtool of voor interne opleidingen. Om de sterke groei in Noord-Amerika te ondersteunen, ging het bedrijfje daar ook op zoek naar extra financiering. De manier waarop het die kapitaalronde organiseert, is wel heel opmerkelijk: via een zogenaamde ‘reverse takeover’ wordt het bedrijf ingebracht in Pantheon Ventures, een voormalig mijnbouwbedrijf dat nu als een lege schelp noteert op de Canadese beurs TSX Venture Exchange (zie inzet).

Behalve de cash houdt Moovly aan de operatie ook een beursnotering over. Daarmee kan het bedrijf overnames financieren met eigen aandelen, of kan het zelf overgenomen worden via een openbaar bod. Beide scenario’s zijn mogelijk, zegt Grunewald, die de komende 1,5 à 2 jaar veel consolidatie verwacht in de markt. ‘Je merkt dat de mediaconsumptie helemaal naar video gaat, en dat de grote spelers zoals Facebook en Twitter aan het vechten zijn om het grootste distributieplatform te worden. Nu gaat dat vooral over filmpjes die gewone mensen met hun smartphone maken, maar we zien dat ook steeds meer bedrijven zo willen communiceren. Ook de creatie van filmpjes wordt in die zakelijke markt heel belangrijk.’

For further information please contact:

Brendon Grunewald
President, CEO and Director
Phone: +1 778-888-7336
Email: bgrunewald@moovly.com

Dan Whittle
Phone: +1 604-639-4486
Toll free: +1 866-413-3069
Email: daniel.whittle@moovly.com

Thorsten Strauss
Marketing Director
Phone: +32 471 343 293
Email: press@moovly.com